top of page

Pihlajan Pizzatalon

historiaa

Matti Hourula rakensi talon.

Talon alakerta valmistui vuonna 1926 ja kiinteistö kokonaisuudessaan vuonna 1929.

Matti Hourula ei itse asunut tässä kiinteistössä, vaan toisessa rakentamassaan talossa. Hän oli hyvä rakentaja ja puuseppä. Rukki-Matti lempinimenkin oli hän saanut monista nikkaroimistaan rukeista.

Talo tehtiin kokonaisuudessaan asuinkiinteistöksi ja siinä oli paljon pieniä asuntoja, jotka kaikki olivat vuokrattuina aina 1940 luvun lopulle saakka.

Hän myi kiinteistön 1940 ja 1950 luvun vaihteessa Onni Ollille, joka muutti alakerran liikehuoneistoksi ja perusti siihen sekatavarakaupan, jota harjoitti noin 5 vuoden ajan. Hän asui perheineen yläkerran huoneistossa. Ollille tuli kuitenkin taloudellisia vaikeuksia ja hän joutui lopettamaan liiketoiminnan ja luovuttamaan kiinteistön Pohjanmaan Kauppiaiden Oy:lle maksamattomien laskujensa vuoksi.

Vuonna 1956 Pohjanmaan Kauppiaiden Oy vuokrasi talon Jorma Uolevi Nurisalon perheelle, jotka pitivät liikehuoneistossa Kukkakauppa Hederaa ja myivät pienissä määrin myös ruumisarkkuja. Asuivatko he yläkerrassa, siitä ei ole varmaa tietoa.

Kukkakaupan liiketoiminta jäi kuitenkin aika lyhytaikaiseksi, sillä jo vuonna 1958 Pohjanmaan Kauppiaiden Oy myi kiinteistön kauppiaspariskunta Tauno ja Taimi Kantolalle, jotka ostivat sen alaikäisen tyttärensä Anna-Liisa Kantolan nimiin. Kantolat remontoivat sekä ala- ja yläkertaa ennenkuin muuttivat Seinäjoelta Ykspihlajaan. He asuivat kiinteistössä ja tekivät kauppaa vuoden 1963 loppuun saakka.

Joulukuussa 1963 kiinteistön osti Heikki Annala, joka jatkoi Sekatavaraliikkeen toimintaa heti 02.01.1964. Yläkertaan tehtiin remontti ja asumaan Heikki, puoliso Katja ja 1 vuoden ikäinen Katariina muuttivat elokuun alussa 1964. Vuonna 1966 syntyi heille Jukka poika.

He asuivat talon yläkerrassa vuoden 1972 pääsiäiseen saakka, jolloin muuttivat asumaan noin 500:m päähän Viikatetielle rakennuttamaansa paritaloon. Satamakadun yläkerta vuokrattiin asuinkäyttöön noin 30 vuodeksi. Satamakatu 14 liiketilat kävivät pieneksi liikevaihdon kasvaessa ja niinpä Sekatavaraliikkeen valikoimasta siirtyi vuonna 1969 päivittäistavarat vuokratiloihin, kadun toiselle puolelle osoitteeseen Satamakatu 5.

Omassa kiinteistössä he jatkoivat: kevyen tekstiilin, käsityölankojen, taloustavaroiden ja rakennustarvikkeiden myynti, kunnes -70 luvun puolivälissä, vuokrasopimuksen loputtua Satamakatu 5:ssä, lopettivat ruokakaupan, samoin rakennustarvikekaupan ja laajensivat kevyitten tekstiilien ja käsityölankojen valikoimia sekä ottivat uutena artikkelina mukaan lahjatavarat.

Vuonna 1991 Posti tarvitsi yrittäjää postitoimintojen pitäjäksi Ykspihlajaan. Annalan kauppa teki sopimuksen Postin kanssa ja palveli Postin asiakkaita, muun kauppatoiminnan ohella.

Yhteistyötä kesti 16 vuoden ajan, aina siihen saakka, kun Annalati päättivät lopettaa kaiken yritystoiminnan Ykspihlajassa, toukokuun lopussa v. 2007. Kiinteistö koki 1990 luvulla ulkopuolisen peruskorjauksen.

Yritystoiminnan loputtua kiinteistössä on taloa käytetty Annaloiden keskustassa sijainneen käsityöliikkeen sekä heidän lastensa perheiden irtaimen omaisuuden varastopaikkana.

Annalat omistivat Satamakatu 14 olevan kiinteistön n. 53 vuoden ajan, kunnes he lokakuussa 2016 myivät sen ja uudet omistajat ovat Chris Lane ja hänen puolisonsa Marika Van Der Kaaij.

Lokakuussa 2016 Chris Lane ja Marika Van Der Kaaij-Lane ostivat talon. Silloin he molemmat työskentelivät täysipäiväisesti, ja aloittivat uudistamaan taloa purkamalla vanhat seinät, lattiat ja katot. Tämän kaiken he tekivät vapaa-ajallaan talven aikana. Kuitenkin ensimmäisen vuoden jälkeen Chris ajatteli että remontointi  ei sujunut tarpeeksi nopeasti, ja niin hän otti puoli vuotta vuorotteluvapaata töistänsä jotta voisi keskittyä täysin taloon.

Toukokuussa 2018 he olivat saaneet remontoitua kaksi asuntoa talon yläkertaan, jotka vuokrattiin hetkessä. Tämän jälkeen he molemmat aloittivat remontoinnin Pihlajan Pizzataloa ja Kahvilaa varten talon alakerrassa. Chris ei enää palannut töihinsä, vaan jatkoi kunnostusta ja remontointia.

Chris ja Marika suunnittelivat ja remontoivat koko talon itse, ja 14. Syyskuuta 2018 Pihlajan Pizzatalo ja Kahvila aukesi. He ovat säilyttäneet talon historiaa niin paljon kuin ovat voineet kunnioittaakseen Ykspihlajan yhteisöllisyyttä. Kun katselet ympärillesi Pizzatalossa, näet paljon yksityiskohtia jotka muistuttavat talon historiasta. Itse talo täyttää tänä vuonna 90 vuotta.

Chris ja Marika kumpikin toivottavat teidät lämpimästi tervetulleiksi heidän vieraakseen, ja haluavat tarjota teille ruokaa ja juomaa kotoisissa ja ystävällisissä tunnelmissa. 

Tervetuloa!

-Chris Lane ja Marika Van Der Kaaij-Lane

bottom of page